Hverdagen · Oppskrifter

Ripsgele

Vi er en familie som er veldig glad i ripsgele.
-Vi bruker den både til pålegg og til middagsmaten, å da går det periodevis en del. (Spesielt når ungene eller jeg selv får «hang-ups»)

Men, når man ikke har bærbusker i hagen selv, så må man nødvendigvis ty til andres hager, å det har vi vært så heldige å få gjøre i år og, ikke i en hage, men to! Så, jeg tror vi vil ha ripsgele gjennom hele vinteren, og kanskje lengere enn det hvis vi er heldige!



Ripsgele ferdig i glass!

Du finner utallige oppskrifter på nettet, men her er måten jeg (som ikke har safte-kjele) bruker.

Plukk så mye rips du har tenkt til å bruke, skyll bærene og ta ut det grøvste av blader og så videre.
Vei de og ha det ferdig i kasseroller.



Selve «oppskrifta jeg bruker er»:
2 dl vann pr kg bær
750 gram sukker pr liter saft.
***Hvis bæra er veldig moden ville jeg gått ned til 1 dl vann pr kg bær, evt tilsette fruktpektin.. (Det skal jeg prøve for første gang i år..)



Kok bær og vann under lokk i 20-40 minutter, eller hvert fall til bærene har kollapset (sluppet ut saften, du ser det vet at bære blir rynkete og tilnærmet tom)
La det småkoke i ca 30 minutter under lokk.

Sil saften, enten i et rent kopphåndkle (NB, du får IKKE fargen helt av i etterkant, så velg et du ikke er glad i) eller i en sil som jeg har på bildet, som er beregnet til akkurat dette formålet.



Mål opp safta og hell den i en kjele, varm opp til kokepunktet å la det koke noen minutter før du måler opp sukkeret. (ca 750 gram pr liter saft)

Tilsett sukkeret litt å litt, å sørg for å røre det ordentlig ut, slik at det løser seg ordentlig opp. Etter at sukkeret er ordentlig oppløst lar du det småkoke (uten lokk) i 15-20 minutter.

Fjern skummet som kommer på toppen med en skei, ei sikt eller annet redskap som passer til oppgaven.

Når jeg er kommet så langt i prosessen så pleier jeg å ta en spiseskje, legge litt saft på ett allerede nedkjølt tefat å sette det i kjøleskapet noen minutter,.. Hvorfor? Joda, ganske enkelt for å sjekke om det stivner nok, å blir til gele 🙂 på denne måten så slipper du å ende opp med at hele porsjonen evt ikke stivner. Grei pekepinne..

Ta kjelen av plata, la den kjøle seg pittelitt ned mens du koker og steriliserer glassene du skal ha det på. Ha geleen i de kokte, reine glassene, sett på lokk å ha de oppned til de er nedkjølt. (dette forsegler de) så oppbevarer du glassene kjølig og mørkt (Selv har jeg de i kjøleskap, rett og slett fordi jeg ikke har noe egnet sted annet enn det.. )

**Det sies at ripsgele kan fryses, dette har jeg ikke prøvd selv.

Nå har jeg fortalt hvordan jeg gjør det.. Hvordan gjør du det?? 🙂


~LiJeSto~




2 kommentarer om “Ripsgele

  1. Så er ripsen behandlet etter din anbefaling, glassene er fylt og står på hodet, de får stå til i morgen !
    Spennende å smake på resultatet når det har blitt kaldt ! Gleder meg !

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s